MOGELIJK EEN WETTELIJKE STATUS?
Integrale huisvestingsplannen krijgen mogelijk een wettelijke status. De Algemene Rekenkamer adviseert dat in haar rapportage over de onderwijshuisvesting. De VNG (gemeenten) en koepels van schoolbesturen (PO-raad en VO-raad) zijn hier ook voorstander van. Klik hier voor meer informatie.
IHP – VAN INSTANDHOUDING NAAR AMBITIE
Een IHP kan reactief beleid ombuigen naar een beleid met ambitie. Het biedt gemeenten en schoolbesturen de mogelijkheid een gericht huisvestingsbeleid te voeren, strategische keuzes te maken en besluiten integraal af te wegen. Een IHP geeft meerjarig inzicht in de omvang, kwaliteit en kosten van schoolgebouwen.
Zonder IHP vallen gemeenten terug op de Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs. Volgens deze verordening kunnen Schoolbesturen jaarlijks aanvragen indienen bij de gemeente. Deze programmaprocedure is voornamelijk gericht op het achteraf toekennen van huisvestingsvoorzieningen en heeft dus een reactief karakter.
IHP – GEVOLGEN VAN BEVOLKINGSKRIMP
Veel gemeenten hebben te maken met bevolkingskrimp. De consequenties hiervan worden in een IHP meegenomen. Krimp heeft gevolgen voor het onderwijs en verenigingsleven. Het vraagt om een weloverwogen visie op de functie en spreiding van voorzieningen. Moeten kleine scholen in buurdorpen met elkaar fuseren of gaan we opschalen en voorzieningen als brede scholen en multifunctionele accommodaties in de grotere plaatsen realiseren?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.