Opdracht:

Projectleiding aanbesteding en bouw

Opdrachtgever:

Schoolbestuur Willibrord in Utrecht

Doorlooptijd:

2010, 2011, 2012

Activiteiten:

  • Projectmanagement
  • Aansturen ontwerpteam
  • Aanbesteding
  • Rapportage aan bestuur en gemeente

HET GEBOUW

Het nieuwe schoolgebouw van Kranenburg is twee bouwlagen hoog. Het gebouw is georganiseerd rondom een centrale vide, die de begane grond met de 1e verdieping verbindt. De praktijklokalen en de aula bevinden zich op de begane grond. De theorielokalen en de gymzaal zijn geplaatst op de eerste verdieping. Het valt op stil de school is, een wereld van verschil met het oude gebouw – het rumoer uit de praktijklokalen is nauwelijks hoorbaar. De school oogt zeer ruimtelijk en overzichtelijk en compact. De vide in het midden versterkt de dit effect. In het nieuwe gebouw zijn de lichte buitenmuren en de glaspartijen van het oude gebouw verwerkt. De architectuur van de nieuwbouw sluit aan bij het park en de wijk. Buurtbewoners hebben meegedacht over het ontwerp en hun wensen zijn in het ontwerp verwerkt. De school wil onderdeel zijn van de buurt en het gebouw straalt dan ook openheid uit met rechte hoeken, grote ramen en een lage afrastering.

Projectleider nieuwbouw praktijkschool Kranenburg in Utrecht
Projectleider nieuwbouw praktijkschool Kranenburg in Utrecht
Projectleider nieuwbouw praktijkschool Kranenburg in Utrecht

 

SCHOOL MET WIJKFUNCTIE

In de nieuwe school is een ruimte ingericht voor Meeting point ‘Graag Gedaan’, dat daarvoor in een winkelruimte aan het Lodewijk Napoleonplantsoen zat. Vanuit het Meeting point worden tegen een kleine vergoeding diensten geleverd aan bewoners uit de wijk. Zoals lichte huishoudelijke en technische klussen. In het Meeting Point kunnen buurtbewoners terecht voor informatie over deze diensten of voor een drankje of een hapje, geserveerd door leerlingen van de Kranenburg. Daarmee is Kranenburg met recht een school met een wijkfunctie.

PRAKTIJKONDERWIJS

Kranenburg, aan de Tamboersdijk 9 in Utrecht, heeft bijna tweehonderd leerlingen tussen de 12 en 18 jaar die vooral leren in praktijklessen. Vanaf het eerste leerjaar maken ze kennis met de sectoren techniek, groenonderhoud, economie en zorg & welzijn. Na het doorlopen van praktijkonderwijs op Kranenburg, kunnen de leerlingen zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Sommigen volgen een ROC-opleiding, anderen gaan direct aan het werk.

Onno Martens

Onno Martens

Meer over dit project weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.